↑ Terug naar Gezondheid

Bewegen goed tegen stress

Minder stress en meer energie door beweging

Mensen die regelmatig bewegen, voelen zich vaak beter. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat het brein zogenaamde neurotransmitters aanmaakt tijdens het bewegen. Algemeen wordt aangenomen dat deze stofjes emoties en stemmingen van mensen reguleren. Neurotransmitters kunnen er dus voor zorgen dat je je minder gestrest voelt.

Er zijn vier manieren waarop beweging stress kan beïnvloeden:

 • Beweging kan zorgen voor minder nervositeit
  In veel klinieken voor psychische zorg wordt beweging voorgeschreven als manier om nervositeit/spanning te verminderen. Doktoren hebben ontdekt dat na een bewegingsessie er een verlaging is van de hoeveelheid elektrische activiteit in gespannen spieren. Mensen zijn vaak minder gejaagd en hyperactief na het sporten/bewegen.
 • Beweging zorgt voor ontspanning
  Eén beweegsessie kan 90 tot 120 minuten relaxatie opleveren. Sommigen noemen dit ‘post-exercise euforie’ of ‘endorfine respons’. Vele neurotransmitters, niet alleen endorfine, zijn betrokken bij deze reactie. Ze zorgen ervoor dat je in een betere stemming komt en dat je je relaxed voelt.
 • Beweging zorgt ervoor dat je je beter voelt
  Als je nagaat hoe je je voelt nadat je fysiek actief bent geweest, is dat vaak goed en positief over jezelf. Dat gevoel van eigenwaarde draagt bij aan stressvermindering.
 • Beweging kan zorgen voor een gezonder voedingspatroon
  Mensen die regelmatig bewegen, eten ook vaak voedzamer. Goede voeding op haar beurt zorgt ervoor dat je lichaam beter met stress om kan gaan.

Begin met bewegen
Als je beweging nog niet in je dagelijks leven hebt ingebouwd, maar je wilt wel graag de voordelen ondervinden om stress te managen, dan kun je beginnen met een van de volgende activiteiten. We geven drie suggesties die eenvoudig kunnen worden ingepast, leuk zijn om te doen en stressverminderend werken.

 • Aerobe activiteiten
  Als je twintig minuten per dag een aerobe activiteit onderneemt, zoals fietsen, cardio fitness of stevig wandelen, dan zul je al merken dat je beter met stress kunt omgaan.
 • Yoga
  Tijdens yoga, of soortgelijke bewegingsvormen, ontspant je geest naarmate je spieren zich inspannen. Diverse studies hebben aangetoond dat wanneer grote spiergroepen zich herhaaldelijk samentrekken en ontspannen, de hersenen signalen krijgen die zorgen voor het vrijkomen van bepaalde neurotransmitters. Deze stoffen zorgen ervoor dat je je relaxed voelt.
 • Recreatieve sport
  Sportieve spelletjes, zoals fitness, voetbal, tennis, basketbal en dergelijke vergen een flinke inspanning van het lichaam. Deze inspanning zorgt ervoor dat bepaalde hormonen die stress veroorzaken, zoals adrenaline, verdwijnen.

Aandachtspunten
Sport of beweeg niet op je werk. Het beste is om buiten of in ieder geval weg van je werkplek te zijn. De omgeving draagt ook bij aan stressvermindering.
Zorg voor kleine pauzes tijden het werk. Om de 90 minuten even van je stoel af en bewegen is prima. En onthoud: vier kleine pauzes van tien minuten helpen net zo goed als een sessie van veertig minuten.