Wist u datjes of Tips

20 tips bij afvallen
Snel en efficiënt afslanken!

Tips bij afvallen ‒ 1: Houd een dieetdagboek bij
Een dieetdagboek werkt uitermate confronterend. Je kunt namelijk teruglezen wat je daadwerkelijk op een dag eet, niet wat je denkt te eten!

Tips bij afvallen ‒ 2: Eet gezond, niet weinig
Veel mensen denken dat ze per se hun calorie-inname moeten beperken. In veel gevallen is een caloriebeperking niet of nauwelijks nodig. Ga liever meer bewegen!

Tips bij afvallen ‒ 3: Eet eiwitten
Dankzij eiwitten (proteïnen) blijf je langdurig een vol gevoel houden, heb je minder snel weer honger en eet je dus minder. Bovendien zorgen eiwitten ervoor dat je sneller spieren kweekt als je aan sport doet.

Tips bij afvallen ‒ 4: Eet niet vanwege emoties
Veel mensen eten uit emotie. Verveling, verdriet, pijn, schaamte, troost, enzovoort. Neem een glas water en wacht een halfuur, en bedenk dan nogmaals of je écht honger hebt.

Tips bij afvallen ‒ 5: Wees niet te streng voor jezelf
Je hoeft jezelf echt niet van alle lekkere dingen te onthouden. Sterker nog: als je nooit toegeeft aan je verlangens, zul je uiteindelijk toegeven aan flinke eetkicks. Neem dus op zijn tijd gewoon een gebakje (desgewenst met slagroom).

Tips bij afvallen ‒ 6: Geef niet toe aan eetbuien
Weloverwogen en weldoordacht toegeven aan een verlangen naar lekkers is geen probleem. Let wel: geniet van zo’n moment, en ben je bewust van de traktatie. Geef niet toe aan impulsieve en plotselinge eetbuien!

Tips bij afvallen ‒ 7: Houd je bloedsuikerspiegel in balans
Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel en insulineniveau, des te minder je last zult hebben van eetbuien en vreetkicks. Door regelmatig een gezond tussendoortje te nemen, blijven deze gehaltes op pijl.

Tips bij afvallen ‒ 8: Houd rekening met je lichaamstype
Hoe forser je lichaamstype, des te meer cardio je dient te doen en des te beter je dient te letten op je dieet. Hoe smaller je lichaamsbouw, des te meer je kunt eten en des te meer krachttraining je dient te doen.

Tips bij afvallen – 9: Doe research naar restaurantmenu’s
Restaurants geven logischerwijs niet prijs hoe ze hun gerechten precies samenstellen. Toch kun je aan de menu’s vaak wel zien of een restaurant dieetvriendelijke gerechten serveert. Zoek via het internet de menukaart op!

Tips bij afvallen – 10: Zoek een dieetbuddy
Afvallen is makkelijker en minder vrijblijvend als je iemand hebt om op terug te vallen. Als je samen dieet en beweegt, geef je minder makkelijk op, zeg je minder makkelijk af en heb je iemand om mee te klankborden.

Tip voor afvallen ‒ 11: Drink groene en witte thee
Als je frisdranken, vruchtendranken en zuiveldranken vervangt door groene en witte thee (zonder suiker), dan zul je makkelijker afvallen. Groene en witte thee bevatten nauwelijks calorieën en versnellen je stofwisseling.

Tip voor afvallen ‒ 12: Eet voldoende vezels
Voedingsvezels zorgen voor een langdurig voldaan gevoel. Bovendien verbrandt het lichaam extra veel calorieën bij de verwerking van vezels. Vezels zitten met name in groenten, fruit en volkoren producten.

Tip voor afvallen ‒ 13: Beperk snelle & enkelvoudige koolhydraten
Let op met koolhydraten die zowel snel als enkelvoudig zijn. Ze worden snel opgenomen in de bloedbaan en zorgen voor hongeraanvallen. Vooral koolhydraten uit koek, snoep, ijs en gebak zijn funest.

Tip voor afvallen ‒ 14: Eet groenten en fruit
In groenten zitten met name langzame, gecompliceerde koolhydraten. Super voor afvallen dus! In fruit zitten deels snelle en/of enkelvoudige koolhydraten, maar de vele voordelen van vers fruit wegen absoluut op tegen de minimale nadelen van fructose en glucose.

Tip voor afvallen ‒ 15: Slaap voldoende
Regelmaat is belangrijk voor je lichaam. Als je elke nacht ten minste 7,5 uur en ten hoogste 8,5 uur slaapt, dan val je makkelijker af. Een vast slaapritme zorgt er bovendien voor dat je beter ontbijt.

Tip voor afvallen ‒ 16: Varieer training
Varieer je training. Wissel oefeningen af. Wissel cardio en krachttraining af. Probeer nieuwe apparaten uit. En voeg regelmatig gewicht en weerstand toe. Zodoende wordt je lichaam niet lui door gewenning.

Tip voor afvallen ‒ 17: Doe boodschappen na de maaltijd
Doe nooit boodschappen net voordat je gaat eten. Het is namelijk geen fabeltje dat je dan veel meer en ongezondere boodschappen doet. Doe het liefst boodschappen net nadat je hebt gegeten.

Tip voor afvallen ‒ 18: Blijf bewegen
Uiteindelijk maakt het niet uit hoe, waar, hoelang of wanneer je beweegt. Pak gewoon alle beweging mee die je kunt krijgen. Pak de fiets i.p.v. de auto en de trap i.p.v. de lift en je hebt al een goed begin.

Tip voor afvallen ‒ 19: Plan vooruit
Maak wekelijks boodschappenlijstjes en zet bezoekjes aan de sportschool in je agenda. Wanneer je vooruit plant is de kans namelijk veel groter dat je je aan je voornemens houdt.

Tip voor afvallen ‒ 20: Let op met light en 0% vet
In light producten wordt doorgaans vet of synthetische troep gestopt om de afwezigheid van suiker te compenseren. In 0% vet producten zit veel suiker om de afwezigheid van vet te compenseren. Bovendien eet je van dit soort producten veel meer omdat je denkt dat ze gezond zijn!